top of page

ΛΙΘΙΑΣΗ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

222222222.jpg
333333333.jpg
11111.jpg

Η λιθίαση του ουροποιητικού είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αφορά το 10 % του πληθυσμού, με αυξανόμενη συχνότητα στον Δυτικό βιομηχανοποιημένο κόσμο.

Υποκείμενοι προδιαθεσικοί παράγοντες:

  • Κληρονομικότητα - Διατροφή - Περιβαλλοντικοί παράγοντες

  • Ουρολοιμώξεις

  • Γενετικοί - Μεταβολικοί Παράγοντες

  • Ανατομικές ανωμαλίες – Φάρμακα

 

Το 85 % των λίθων αποτελούνται από ασβέστιο, ενώ συχνοί είναι και οι λίθοι ουρικού οξέως και στρουβίτη  (οι λεγόμενοι φλεγμονώδεις λίθοι).

Ένας λίθος μπορεί να προκαλέσει κωλικό, λοίμωξη ή ακόμα και έκπτωση της λειτουργίας του νεφρού αν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

 

Ο κωλικός είναι ένας οξύτατος πόνος στην οσφύ με συχνά αντανάκλαση στο υπογάστριο. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο αντιφλεγμονώδη (δικλοφενάκη, ιμπουπροφένη) με εξαιρετικά αποτελέσματα και η διαγνωστική διερεύνηση είτε υπέρηχο και απλή ακτινογραφία είτε ιδανικά αξονική χωρίς σκιαγραφικό.

Επί μη βελτιώσεως των συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστεί η έκτακτη εισαγωγή του ασθενούς στο χειρουργείο και η τοποθέτηση ενός αυτo-συγκρατούμενου ουρητηρικού καθετήρα ( pig-tail). Σε δεύτερο χρόνο γίνεται η αντιμετώπιση της λιθίασης.

 

Η αντιμετώπιση διαφέρει ανάλογα με:

  • Το μέγεθος ( ≤ 5 mm, 5-10 mm, > 10 mm)

  • Την θέση ( νεφρικοί κάλυκες, ουρητήρα)

  • Τα συμπτώματα του ασθενούς (κολικός, λοίμωξη, αύξηση κρεατινίνης)

Τρόποι αντιμετώπισης είναι:

1) Προσεκτική Παρακολούθηση

Σε αυτή την περίπτωση περιμένουμε η πέτρα να περάσει από μόνη της. Σε αρκετές περιπτώσεις δίνουμε στον ασθενή ένα a-blocker ( ταμσουλοσίνη), δηλαδή ένα χάπι που συνήθως παίρνουν οι άντρες που έχουν υπερπλασία του προστάτη. Έχει αποδειχθεί σε κάποιες μελέτες ότι μπορεί να χαλαρώσει τον ουρητήρα και να βοηθήσει στην αποβολή του λίθου, ειδικά αν εντοπίζεται στο κατώτερο τριτημόριο του ουρητήρα.

 

2)Εξωσωματική λιθοτριψία

Προτιμάται για λίθους μέχρι 10 mm που εντοπίζονται στο νεφρό ή στο ανώτερο τριτημόριο του ουρητήρα, καθώς και για ασθενείς με σημαντική συν-νοσηρότητα που πρέπει να αποφύγουν το χειρουργείο. Μπορεί να χρειαστεί επαναληπτική συνεδρία για να γίνει ο ασθενής ελεύθερος λίθου.

 

3) Χειρουργική Αντιμετώπιση

Οι λίθοι θα πρέπει να στέλνονται για χημική ανάλυση, ενώ οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη μεταβολικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν υπάρχει υποκείμενη αιτία που μπορεί να διορθωθεί για να αποφευχθούν οι υποτροπές.

 

Προληπτικά μετρά για αποφυγή νεφρολιθίασης είναι:

  • Άφθονη λήψη υγρών ( 2-3 λίτρα / ημέρα)

  • Ισορροπημένη διατροφή

  • Καθημερινές οδηγίες για '' καλή υγεία'' (π.χ. απώλεια βάρους, φυσική άσκηση)

bottom of page